Thursday, 9 February 2012

Spontaneous Thursday #6


Heavy hearts, like heavy clouds in the sky, are best relieved by letting off a little water.

Tuesday, 7 February 2012

Makan petang dengan 3 D

Assalamualaikum.......

Dah lama aku tak buat entry... sibuk skit dengan keja, cuti dan juga jaga budak2 3 beradik tu. Hari ni rasa free skit tu yang buat entry simple2 ja.... As usual, tiap kali aku cuti aku akan bawa budak2 tu makan kat luar since aku sangat la terer masak.... masak ayaq n masak megi. Hahaha... Dan selalunya kedai yang kami nak pi makan akan ditentukan oleh Danish. Kalau tak, dia tak mau makan... memang banyak akai budak ni. Kemarin dia kata nak makan roti teloq kat kedai mamak.... so kena ikut la selera dia.....

Depa 3 beradik makan roti teloq... dan menu aku pulak makan mee goreng mamak... ermmmm... sedap jugak mee goreng kedai ni. Boleh tahan la....

Danisha with Teh O Suam. Anak2 aku semua aku ajar
 minum minuman suam/panas.... sesekali ja bagi air ais.

Danish pulak kali ni nak minum milo suam...

Comey dak? Danisha ni memang turun aku yang
boleh buat mata juling.... hehehehe.. rambut baru trim tu

Adik baru lepas potong rambut pendek. Nampak
muka nakal mcm geng shaolin soccer

Danish tayang gigi dia yang dah tak dak tu....

Tu lah rutin harian aku kalau aku cuti... bawa anak2 kluar ronda2 kot taman, pastu lepak kedai makan... layan depa makan dan ikut ja selera depa nak makan apa. Janji depa makan especially si Danisha tu..... payah sungguh nak makan. Makan sekeping roti pun kadang dekat 5 minit baru habih..... tu pun macam dok kunyah batu.... punya lama....

Jom layan sat video 3 beradik ni....

Lepak with family at R&R Bagan Ajam

Assalamualaikum.......

Last few weeks aku dengan family ingat nak p makan kat Yong Tau Foo Bagan Ajam yang famous tu... tapi since tgk sangat pack dengan manusia, aku pun cancel nak makan situ... so kami terus gi lepak kejap kat R&R Bagan Ajam yang dahulunya terkenal dengan nama Pantai Bersih. 

Dulunya sebelum dibangunkan Penang Port dan juga BORR (Butterworth Outer Ring Road).... kat sini dinamakan Pantai Bersih..... ada jalan kecik je nak masuk kesini. Sini memang heaven juga la kalau nak cari makanan... ala2 Padang Kota dan juga Gurney Drive dengan hawker yang akan datang menjaja kat Pantai Bersih ni....

Kat sini dulu memang terkenal dengan Rojak Tonggek dan juga pelbagai makanan oleh penjaja kat sini. Tapi la ni dah tak dak dah... kawasan ni dah ada R&R since dah ada jalan ala2 highway. Nak masuk kena bayar toll RM1.20 dan nak keluar kena RM1.20 lagi. Hawker dah tak dak dan digantikan dengan gerai2 makan ala2 highway PLUS.

Hampa tau dak apa tu rojak tonggek? Bunyi pelik ja kan... hahaha... Bukan makan rojak punggung ya kawan2 tapi rojak ni nama rojak tonggek sebab bila nak makan kena la tonggek. Sebabnya? Kalau nak tau sebab sila tengok gambar2 ihsan Incik Google kat bawah tu......

Tak percaya? Haaaaaaa.. tgk tu gerai tu letak nama Rojak Tonggek 
kat gerai dia.... sapa yg tak tonggek tak blh makan... hahaha

Menu Rojak Ronggek ni simple. Guna lidi satay pastu cucuk la
buah2an yg dipotong... ada nenas, jambu, timun etc... ada juga yang
letak fish cake, fish ball etc...

Ni kuah dia... selalu ada dua jenis kuah... pedas dan tak pedas...
Cecah je rojak tu dlm mangkuk besar ni dan ngap.... lepas abis
makan baru bayar... jgn lupa kira berapa lidi tu... satu cucuk dlm RM0.50 - RM1.00 kot.

Tonggek lagi bang... kasi lagi lentik bang.... baru sempoi....
Kalau tak cukup tonggek nanti kuah meleleh kena baju dan kasut pulak....
ni kalau J.Lo atau Ziana Zain nengok mau menangis ni....

Aku ni dah tersasar dari tujuan utama entry aku kali ni... terlebih syok plak dok citer bab rojak tonggek... hehehehe... Aku just p kat R&R tu nak lepak2 jak je ngan family aku... Dan yang paling excited kalau nampak air sungai atau laut adalah si Danish la... sapa lagi kan... Danisha tu kira follow ja abang dia. Dia ni penakut skit. Darwisy ni mcm biasa la untuk baby 1-1/2 tahun... suka nak explore new things... Tapi kalau tak pegang, mau dia gi terjun dalam laut tu....

Cantik kan suasana kat sini.... Bangunan belah kiri gambar
adalah kawasan Tanjung Tokong menghala ke Batu Feringghi

Danish excited sebab ingat boleh mandi laut padahal
tak boleh pun since tak prepare n bawa baju extra..... kempunan dia

Danish tak puas hati sebab tak boleh mandi....
tengok la gaya dok cekak pinggang tu... hahahaha

 My beloved family.... my love, my heart and my soul

Kebetulan terjumpa my neighbour Pak Rashid & his family kat situ...
Tu si Danish dah siap sintin' sluar sampai atas punya nak main air.
Danish, Danisha dan Hafiz.....

Matahari kian terbenam di belakang Bukit Bendera...

Time to go back and have our dinner.....

Nama Pantai Bersih hanya tinggal kenangan.... dah cuba google gambar2 Pantai Bersih sebelum adanya BORR.... tapi hampa... so tak dapat la nak tunjuk suasana Pantai Bersih 20 tahun dulu..... Dulu Pantai Bersih ni ada banyak pokok rhu dan juga tempat orang melepak dan skodeng ke Tanjung.... Now dah jauh berbeza..... semua tinggal memori dalam fikiran ja.... nak tgk gambar pun tak dak... huhuhu


Thursday, 2 February 2012

Tiga-D merempit

Assalamualaikum......

Tiga beradik ni agaknya memang jenis minat jenis kenderaan bermotor agaknya.... Kalau si Danish dan Darwisy ni aku tak kisah la sangat since depa ni boy.... tapi si Danisha ni... hehehe... Dulu pernah 2-3 kali beli anak patung dan juga teddy bear... tak lama mana pun dia main. Alih2 dok main kereta dan motor mainan si abang dia juga.

Baru2 ni mak depa kluarkan motor yg guna bateri ni dari dalam stor..... lama dah simpan since rosak... rasanya bateri rosak kot..... bila charge pun still tak de power. So just boleh naik n godeh2 macam tu ja la.... Tengok la aksi depa kat bawah tu... memang lawak.... merempit sungguh tiga beradik ni......

Dah macam iklan Grand Livina plak aku tengok

Seperti biasa... Danish akan buat muka nakal. si kakak
buat muka comey...... Darwisy juga yang kontrol hensem

Vroommm vrommmmm........ cepat la abang....
adik nak merempit dah ni.....

Sila abaikan lukisan abstrak kat dinding
dibelakang Tiga-D tu... tu wall paper versi terkini

Sunday, 29 January 2012

The best cendol in the world.... Pak Belalang punya

Assalamualaikum.......

Dah lama aku tak gi pekena cendol terbaik didunia ni... world class wa cakap lu. Lagipun yang buat ni orang kita juga kan..... aku tak tergamak nak pi makan cendol yg semua org dok kata sedap kat Penang Road tu.. sebabnya yang jual tu bukan orang kita. Kita tak tau apa yang dia dah letak dalam tu.... lagipun mana dia ada angkat hadas kan... huhuhuhu.... Baik la kita pi makan kat orang kita..... siapa lagi nak tolong kalau bukan sesama kita... kan kan kan.....

So minggu lepas aku pun singgah la kat Simpang Tiga Maklom untuk pekena cendol yg sangat world tu...... Kat situ ada cendol, laksa dan juga cucoq udang. Laksa atau bihun sup situ pun terbaik juga la.... Tapi kali ni aku order cendol dan cucoq udang ja.... Memang best... sapa yang dah pernah rasa cendol tu mesti akan p lagi kat situ. Ais dia memang halus giler, cendol dia wangi dengan aroma pandan dan ayaq gula dia memang tak manis melecaih sangat. Sedang2 elok ja rasa..... tambah plak kena ngan cucoq udang yang panas2.... perghhhhhhh..... Sendiri mau ingat la....

The best cendol in the world. Dia letak jagung skit 
dalam cendol tu. Harga RM1.80 satu mangkuk....

Yang ni pulak cucoq udang + sosej + fish cake +
teloq + ubi menggala..... sedap wokkkkk RM3.00 saja.

Ni la gerai tu.... yang ada awek baju oren tu gerai
laksa & bihun sup. Gerai cendol kat tengah2 gambar ni....

Sapa yang dah pernah makan kat sini memang akan ulang2 singgah lagi la sebab harga memang murah, makanan sedap dan service pun agak cepat..... Area sini kalau time tengah hari memang akan packed dengan orang la.... kadang2 kena tunggu lama nak dapat meja since space limited dan crowd sgt ramai. Tapi berbaloi la kalau nak makan cendol dia.







Friday, 27 January 2012

Danish dan gigi susunya

Assalamualaikum........


Nak citer tentang gigi susu pertama Danish yang dah tercabut dicabut... Dari minggu lepas lagi si Danish ni dok merungut yang gigi kacip bawah dia longgar, so aku pun try buat mcm2 cara nak cabut gigi dia, tapi si Danish ni asyik mengelak ja.... susah betui nak cabut. 3 hari lepas aku bawak p dental clinic kat Kulim... tapi tutup plak so tak tercapai la hajat nak cabut gigi dia kat dental clinic.

Gigi dia mmg dah loggar tahap maksima, cuma masih melekat skit kat kulit gusi tu ja.... tu yang buat aku geram sangat nak cabut tu. So malam tadi aku paksa juga Danish ni. Aku kata kalau tak buang juga gigi yang longgar tu, nanti bila gigi baru tumbuh... dia akan jadi bercabang mcm tanduk rusa.... pastu nak tutup mulut pun tak boleh. Muka dia nampak cuak ja.... so sebelum dia tanya balik banyak2 pasai tanduk rusa tu baik aku pelekoh (peluk + paksa) dia cepat2. Dan juga dua tiga kali dia tepih tangan aku...... buah last sekali aku sumbat jari aku yg ala2 dinoso ni dalam mulut dia dan plinggggggg.... tercabut terus gigi kacip dia yg halus tu..... ada la darah kluar skit... lepas kumur dah hilang pun darah... tak yah nak gi klinik.

Dah rompong pagar Danish.... yang basah tu bukan 
ayaq mata tapi dia baru lepas kumur n basuh muka....


Gigi susu pertama yang gugur..... Cepat sungguh
gigi dia bertukar... tak sempat naik sekolah lagi....


Gigi kacip Danish yang sangat kecik

Lepas ni kena blanja dia la sebab semalam dah janji nak blanja kalau bagi cabut gigi dia tu.... Apa benda la aku nak beli ni..... Any idea?


Thursday, 26 January 2012

Spontaneous Thursday #5


Photograph: a picture painted by the sun without
instruction in art

Wednesday, 25 January 2012

Balik Kampung.......

Assalamualaikum.....

Dah lama aku tak hapdate blog aku yg sekangkang kera ni... maklum la kan yang aku ni "Laki Tinggal" anak 3. So aku sibuk jaga kids pastu urusan keja yang makin banyak dan juga minggu lepas aku balik ke kampung mertua aku di Kelantan. Kebetulan cuti Raya Cina ni Bakal Cikgu sedang cuti seminggu sebelum dia start Latihan Mengajar di Serdang Selangor hujung bulan Januari ni. Lepas ni makin jarang la mem besar dapat balik sini sbb kena ikut time sekolah.

Last week lepas ja kerja hari Khamis tu kami terus balik kampung. Bertolak lebih kurang pukul 10.00 malam dan sampai ke PCB dalam pukul 2.30am. Takde apa yang special pun sepanjang perjalanan ke kampung... cuma terserempak dengan gajah liar je selepas Tasik Banding menghala ke Jeli. Sebenarnya, boleh kata tiap kali aku guna Hiway Timur Barat tu for sure akan terserempak dengan gajah liar. Tapi anak2 aku tetap tak dapat nak tgk since depa selalunya akan lena dalam kereta.

Gambar Ihsan Incik Google. Normally kat area ni
la akan selalu terserempak dengan gajah2 liar

Ni pun atas Ihsan Incik Google. Tu gambar salah satu 
Jambatan yang menghubung Pulau Banding di Hutan Belum

Kami sampai ke PCB lebih kurang pkl 2.30am... Jalan at that time mmg agak lengang dan tak banyak kereta, cuma ada la 5-6 kali tersangkut kat belakang lori2 treler yang mungkin membuat penghantaran terakhir sebelum cuti Raya Cina. Tapi since atas Hiway Timur Barat ada banyak tempat untuk memotong, jadi tak la sangkut lama sangat belakang treler2 tu.

Kebetulan time aku balik ke kampung hari tu, kakak aku yang stay di Shah Alam pun gi ke sana untuk bercuti, so sempat la kami jumpa on Friday tu. Sabtu dia dah nak gerak ke Trengganu plak. Sakan sungguh dia meronda satu Malaya. Lepas solat Jumaat tu kami semua gerak ke Pantai Sri Tujuh kat Tumpat, gi pekena colek (seafood celup tepung).... Sini mmg best la kalau nak makan colek since semuanya fresh (tak dak yang dok ulang goreng 3-4 hari mcm kat tempat yang satu lagi tu...)

Danish & my Mother In Law.... tu tangan
sapa plak dok enterframe tu... kui kui kui

Sotong dan Udang Goreng tepung... perghhhh...
My favourite tu.... memang sodap...

Sotong celup tepung ni cicah ngan sos colek
memang terbaik....

Fresh, rangup dan sangat yummylicious

Ikan goreng yang... ermmmm.... sodapppppp

Bakal Cikgu sedang menunggu nasi goreng....

Kakak, abang Ipaq dan juga Fawwaz.

Lepas abis makan and on the way nak balik ke PCB, aku singgah stesen minyak sbb nak kasi fair & square ngan kete tu...... kita ni dah kenyang tapi kete plak lapaq... so kena la isi perut si kaki empat tu. Tapi something yg quite funny plak aku tengok kat pam minyak tu. Agaknya orang kampung situ tak dapat beza kot harga minyak RON95 dan RON97.... sebab tu tuan punya stesen letak label kat nozzle tu.... Cer tengok kat bawah tu.....


Kena tunggu Sebastien Vettel la nampak gayanya...

Aaaaaa pakcik. Ambo nok beli minyok hok
paling muroh skali kat sini....

Tapi yang paling tak bestnya kali ni balik kampung... semua kena demam and batuk2. Mula dari mem besar sampai ke 3 beradik tu. So kali ni balik kampung, kami hanya lepak2 je kat umah... tak gi ronda2 mana sangat pun. Lagi pun kali ni cuti pendek je... dlm 4 hari tak macam selalu yang hampir 2 minggu aku akan amik cuti. Sebabnya mem besar kena prepare untuk balik ke Tanjung Malim sebelum gerak ke Serdang Selangor untuk praktikal.

Hari yang kami plan nak balik tu, pada malamnya ada Dikir Barat kat atas padang sebelah umah mertua aku. Terlepas lagi nak tengok Dikir Barat secara live. Belum ada rezeki lagi agaknya nak tgk..... 


Danish & Danisha berlatar belakangkan dinding
zink untuk Dikir Barat esok malam.... (tak sempat tengok.. huhuhu)

Darwisy as usual... sangat ceria bila boleh
merendeq kat luar ambik angin....

Hello.... anybadi homeeeee? Danish wat lawak kat
tempat jual tiket Dikir Barat.

Danisha : Abang jom balik... mana ada orang jual tiket lagi
Danish : Abang tak kira, abang nak juga tiket Dikir Barat

Eh... mana orang? Ni nak jual ke tak nak jual
ni? Buat letih je panjat nak beli tiket....

Cuti kali ni memang sangat pantas... kejap je nak kena balik Penang dah... huhuhu.... Lepas mem besar abis Latihan Mengajar bulan 5 ni, boleh la amik cuti panjang skit dan balik lepak kat kampung lama2. Apa pun... Aku tetap akan cari jalan nak tengok Dikir Barat dan jugak Wayang Kulit secara live di kampung2. Nak rasa suasana orang2 kampung kat sini berdikir barat...... 

Air Asia nak mendarat kat Airport Pengkalan Chepa

Aku snap dari belakang umah Mertua aku je....
Bangunan yg tu adalah Sekolah Rendah apa tah nama.... aku lupa..



Wordless Wednesday #6



Thursday, 12 January 2012

Tolong menolong

Assalamualaikum....


Baru 2 hari lepas Bakal Cikgu ada post satu link kat wall FB aku. Video tu sangat menarik, iaitu tentang budaya bantu membantu ataupun courtesy (klik sini untuk makna). Ketika zaman kanak2 dulu, budaya tolong menolong dan mengambil berat antara satu sama lain masih menebal antara jiran tetangga dan juga walaupun org yang kita tidak kenal.

Bantu membantu amalan yang mulia...
tetapi tak ramai yang berbuat sebegini...

Semakin zaman berubah, semakin terhakis budaya suka membantu sesama kita. Manusia kian gigih mengejar kebendaan dan juga semangat kekitaan. Yang tinggal hanya budaya kau ~ kau dan aku ~ aku..... Dulu, kita boleh menegur anak2 jiran kita kalau2 budak2 tu ada buat kesalahan dan kadang2 budak2 tu takut bila kita ternampak depa buat sesuatu yang salah. Depa risau kita akan sampaikan apa yg kita nampak kepada ibu bapa depa. Tapi sekarang, kita tak mampu untuk tegur anak2 jiran walaupun depa buat salah hanya kerana tidak mahu bermasam muka dengan jiran kita. Benda ni memang berlaku ditempat tinggal aku sekarang.

Manusia bila terlalu full of them selves, depa dah tak pedulikan orang lain. Mungkin depa ingat depa mampu hidup sendirian tanpa ada masyarakat disekeliling. Kita kena ingat yang kehidupan ini umpama roda, ada masa di atas dan ada masa dibawah.... dan bila dah berada dibawah tu hati2 sama kalau2 terkena pulak taik dan lumpur di jalan.... Tetapi ramai manusia yang sanggup membantu untuk menjatuhkan sesama kita dan bukannya membantu untuk menaikkan sesama kita......

Ramai yang selalu buat begini termasuk
terhadap saudara dan rakan sendiri

Masih ramai yang sanggup menolong
tetapi dengan pelbagai syarat dan peraturan

Masyarakat bandar semakin lama semakin kurang bercampur dengan jiran tetangga. Mana tidaknya, kluar bekerja sebelum matahari terbit dan sampai kerumah selepas matahari terbenam. Waktu hujung minggu hanya duduk dirumah melayan TV dan internet. Anak2 pula leka dengan permainan video dan komputer. Dunia semakin lama semakin mengecil akibat peredaran zaman yang sangat pantas. 

Kalau haiwan pun boleh bantu membantu sesama
haiwan..... kenapa tidak kita??

Apa kata kalau sesekali kita ubah sikap kita yang terlalu mementingkan kebendaan semata dan cuba untuk membantu orang lain sesekali walaupun orang itu tidak kita kenali. Aku cakap mcm ni sebab aku dah banyak kali membantu warga emas yg melintas jalan, membawa beg atau barangan lain naik jejantas dan sebagainya. Kita hanya hilang 1 ~ 2 minit ketika membantu tetapi besar ganjaran yang menanti kita. Tak rugi kita membantu orang lain.... siapa tahu dilain masa kita pula akan dibantu oleh orang lain yang tidak pernah kita kenal..... Lihat video dibawah.......

Berbuat baik pasti akan mendapat
ganjaran yang baik......




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...