Tuesday, 27 December 2011

Time out kat penjuru dinding.....

Assalamualaikum....

Masa kecik2 korang pernah kena denda or hukum tak oleh parents korang kalau korang ketegaq atapun ada buat salah? Mesti pernah kan... takan la tak pernah kena sekali pun. Nampak sangat la nak tipu tu kalau korang ni baik sangat. Hahahaha.....

Aku pun dulu selalu kena juga kalau buat salah dan ketegaq tak dengaq kata. Biasa la tu kan... zaman budak memang la macam tu. Kalau tak kena memang tak sah. Cuma kat sini aku nak citer skit cara denda arwah ayah aku. Aku ni anak bongsu dari 6 beradik... aku ada 2 abang dan 3 orang kakak. Walaupun aku ni yang bongsu tapi tak pernah pun jenih manja taik ulat. Kalau buat salah mesti kena belebau punya la....

Kalau setakat kena rotan, feather duster atau kutey tu standard la kan. Kalau kena yg macam ni cuma sakit ja tapi tak tensen. Tapi kalau kena denda yang satu ni mmg mau tensen. Kalau boleh tobat tak mau buat dah kesalahan tu.... sungguh aku cakap. Tak caya? Meh nak cita skit.


Arwah ayah aku ni style dia kalau denda mmg lain macam skit. Dia suka kasi time out kat aku. Aku paling tak suka time out ni sebab tak leh gerak pi mana2 dan dok keraih ja kat situ. Hadusssss.... stressss woooo. Selalunya bila ayah aku marah dia akan suruh aku pi berdiri kat satu sudut kat umah n mengadap ke dinding tu. Hahaha... kalau setengah jam kena... setengah jam la kat situ. Lepas tu dia akan panggil mai kat dia dan dia akan pujuk balik. Dan selalu aku kena mcm ni. Dulu mmg aku benci bila kena mcm ni... maunya tak... tak leh buat apa2 apatah lagi tgk TV. Kena plak time tu ada katun yg aku suka..... leh meroyan wooooo....

Ni bukan aku tapi Danish dan ni bukan lakon semula ye
Ni adalah denda aku bagi kat Danish bila dia buat salah. Ni gbr 2 tahun lepas.
Sila abaikan lukisan abstrak kat dinding sebelah tu...

Bila aku kenang balik sekarang, rupanya denda yang mcm ni boleh menjadikan kita lebih berdisiplin, tegas dan sangat taiko.... hahahaha. Adessss... La ni aku mempraktikkan apa yang pernah arwah ayah aku buat dalam mendisiplinkan anak2 aku ni. "Danish... pi berdiri kan penjuru tu".... hahahaha.... Lepas 5-10 minit aku akan panggil dia datang kat aku.... 

Selain dr kena berdiri kat penjuru, aku biasa kena tibai dengan rotan dan jugak feather duster. Sakit tu memang sakit tapi tak meninggalkan kesan mcm kena berdiri kat penjuru mcm tu. Kalau diberi pilihan kena rotan atau berdiri kat penjuru mcm tu... aku lebih suka kena rotan.... hehehe.....

Ermmmm... rotan belum beli. Ingat nak kena beli juga lepas ni. Gantung kat kepala pintu mcm arwah mak aku selalu buat dulu. Tapi seminggu sekali akan kena ganti sbb lepas aku kena rotan dengan mak, aku akan lepaskan geram kat rotan tu pulak..... aku patah2kan rotan tu.... ko ade? hahaha... 


Makna perkataan :
Ketegaq            = degil
Kutey                = cubit
Belebau            = bedal/tibai
Manja taik ulat  = manja yang sgt2 gedik

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...